Natura Medika

MGslika

Magnezijum-mineral neophodnosti

Ovaj članak je posvećen svima onima koji trpe bol i osjećaju se bolesno.

MAGNEZIJUM je uključen u preko 300 reakcija u organizmu. Važan je za sve organe. Dragocjen je zbog svoje sposobnosti da podstiče zdravlje i vitalnost, usporava proces starenja, jer oslobađa organizam od nagomilanih štetnih supstanci, povećava hidrataciju ćelija i suzbija infekcije. Magnezijum, kao mineral, je veoma važan za normalno funkcionisanje mišićnih i koštanih struktura u tijelu. Neophodan je kako starijim osobama, tako i kod sportista i rekreativaca. Bilo koja dijeta ili smanjen unos magnezijuma zahtjeva dodatnu upotrebu. Njegov deficit može uzrokovati brojne probleme i zdravstvene tegobe.  Osim što izaziva hroničan umor, nedostatak magnezijuma uzrokuje bolove u mišićima, pad koncentracije.  Nedostatak  magnezijuma može uzrokovati  depresiju, slabljenje sluha, srčanu artmiju, otežanu absorpciju kalcijuma, stvaranje bubrežnih kamenaca. Manjak ovog dragocjenog minerala dovodi i do pojačanog zgrušavanja krvi, naročito u već oštećenim krvnim sudovima. Manjak Mg također dovodi do problema sa sluhom jer magnezijum sprječava stvaranje slobodnih radikala koji mogu izazvati oštećenje  kohlee, slušnog aparata i izuzetno nelagodnog zujanja u ušima (tinitus). Kod prisutnih depresija, višegodišnja naučna istraživanja dokazuju da su depresivne osobe sklonije samoubistvu ukoliko postoji nedostatak  magnezijuma u organizmu. U svakom slučaju, ovaj mineral je bolji izbor od uzimanja antidepresiva, jer ne izaziva neželjena dejstva. 

Grčevi u mišićima ili tremor: magnezijum u hrani ili suplementi sa magnezijumom će omogućiti dostupnost Mg mišićima koji čini da se oni opuste, jer se zna da njegov deficit izaziva grčeve, naročito stopala, listova, ruke, a može uzrokovati i tikove na licu. 

Srčana aritmija: nedostatak ovog minerala dovodi do srčane aritmije, nepravilnog rada srca što ima za posljedicu pojavu srčanog i moždanog udara. Upravo se zbog toga magnezijum u ishrani koristi i u prevenciji i kontroli ovih bolesti. 

Kamen u bubregu: Ovaj mineral sprječava povezivanje kalcijuma i oksalata koji zapravo stvaraju kamenčiće. 

Dijabetes: bez magnezijuma, glukoza nije u stanju da se prenese u naše ćelije. Nagomilavanje glukoze i insulina u krvi može izazvati različita oštećenja tkiva uključujući i ozbiljno propadanje očnih živaca. Redovnom nadoknadom i pravilnom ishranom se jača srce, čime se potvrđuje vijekovno vjerovanje da ljudi sa dovoljno magnezijuma u tijelu žive duže od onih koji ga nemaju. Pravilna ishrana podrazumijeva primjenu namirnica koje sadrže magnezujum; a to su: zeleno povrće, zrna žitarica, orasi, soja, pasulj, kukuruz, meso. Zeleno lisnato povrće (kelj, brokule, špinat) je veoma važno zbog prisustva hlorofila kao dobrog izvora magnezijuma. Oralni unos suplemenata sa magnezijumom manje je pogodan zbog laksativnog efekta zbog čega je najbezbjedniji i najlakši način transdermalna primjena – primjena preko kože. Svakodnevnim nanošenjem Magnesium Chloride gela na kožu, nivo ovog minerala se intracelularno može obnoviti za 4 do 6 sedmica dok oralno ovaj proces može trajati i do nekoliko godina. 

Magnezijum i njegova pozitivna dejstva transdermalnom primjenom: Zbog snažnog umirujućeg svojstva magnezijum povoljno djeluje na smanjenje nervne napetosti i stresa koji su posljedica ubrzanog tempa života i svakodnevnih obaveza. Ublažavanje bola i opuštanje mišića za ljude s artritisom i sprječavanje grčenja mišića je važna i značajana korist magnezijuma. Primjena magnezijuma direktno na kožu ublažava hronične bolove, grčeve u mišićima i uopšteno opušta i omekšava mišiće i vezivna tkiva. To je jedna od najvažnijih koristi magnezijum gela: oslobađanje od bola. Bez obzira gdje i kako se primjenjuje , koža i tijelo prihvataju magnezijum hlorid i prenose ga u tkiva i ćelije. Da bi se ublažila bol od artritisa gel se nanosi  preko kože koja okružuje zglob. Osteoporoza je bolest uglavnom starijih ljudi, posebno žena. Kod osteoporoze kukovi, kičma i zglobovi su veoma osjetljivi zbog gubitka koštane mase. Čak i ako se ne dijagnostikuje osteoporoza, magnezijum ima pozitivne efekte na održavanje koštane mase. Upotreba je kao kod artritisa. Utrljava se gel na bolna mjesta i masira. Tako ćete poboljšati absorpciju u kožu i tkiva te umanjiti bol. 

Transdermalna magnezijum terapija nudi uzbudljiv proboj u sportskoj medicini. Treneri sada mogu tretirati povrede, jer su one skoro neizbježan dio života sportiste, spriječiti ih, i povećati atletske performanse sve u isto vreme. Magnezijum gel poboljšava oporavak od atletske aktivnosti ili povrede. On smanjuje bol i upalu, a poboljšava bržu regeneraciju tkiva. Brzo otklanja grčeve mišića, kontroliše i smanjuje upalu potpomažući stvaranje novih tkiva. Transdermalna magnezijum terapija je blagodat za sportiste, trenere i doktore koji se bave sportskom medicinom. 

Magnezijum hlorid gel, redovnom primjenom kao jedina suplementacija, kao krajnji efekat ima da oduzima kalcijum, koji nije na pravom mjestu, jer se taložio u zglobovima i mišićima, što stvara normalan protok krvi, a krvni pritisak se stabilizuje. Živci postaju smireniji, a opći osećaj je bolji, mišići opušteni, tako da mislite jasnije, pamćenje i koncentracija su poboljšani. 

Magnezijum je mineral podmlađivanja.